klippa äppelträd

I Sverige finns en fantastisk trädgård

Idag är vi på uppdrag i en äppelträdgård. Beskärning av äppelträd är också en av våra tjänster. Denna lilla trädgård görs intressant av att träden i den är i princip likadana. Äppelträden är ganska korta, ungefär som en människa på höjden.

Vårt uppdrag är att göra en höstbeskärning. Vi börjar med att rensa trädet från kvistar, som är i vägen för varandra. I prioritet är väl formade kvistar. Vid beskärning av äppelträd måste man följa ännu ett väldigt viktigt villkor – ett fruktgivande träd behöver ha korrekt placering av sol, vind och ljus.

Nu beskär jag alla ettåriga skott. De blockerar luftflödet, skuggar frukten och gör ingen nytta för trädet. Det är inte många skott, men de finns där. Det är inte farligt, men kan betyda att förra rensningen inte gick igenom perfekt.

Äppelträdet, som är framför mig just nu, är överbelastat. Äpplena på det är ganska små. Men trädet är rent, helt utan ettåriga skott. Perfekt formad krona. På äppelträdet är alla grenar riktade horisontellt nedåt och alla bär frukt. Det här trädet kräver ingenting förutom beundran!

Ännu ett äppelträd, troligtvis planterat lite tidigare än alla andra, finns gamla kvistar. De ska vi nu bli av med. Sådana sågningar kräver definitivt behandling med speciellt trädgårdsmedel.

I trädgården finns 15 äppelträd. Arbetet är färdigt för idag. Vi kommer komma tillbaka hit för att ta hand om gräsmattan.