beskära thuja

Idag åkte två av våra mästare ut på ett uppdrag. Arbete med thuja. Smaragdthuja, som klipptes i form av flera bollar på varandra och redan har tappat sin form.

Vi påbörjade arbetet med säkerhet, gott humör och stor entusiasm. Vi fick höra alla önskemål som beställarna hade och gav även våra egna förslag. Vi kom fram till ett gemensamt beslut att forma 4 av de 8 thujorna till bollar. De resterande 4 som står som en trekant med en thuja i mitten ska vi forma till en spiral.

Thujorna är ganska små, även fast de har växt väldigt mycket och tappat sitt gamla utseende. Därför passade inte elsax, då den skulle vara för lång. Vi tog därför en vanlig handsax. Och med det började processen av att skapa ett konstverk!

Formning av kronorna till bollar görs väldigt snabbt om man är erfaren och har bra verktyg – det tar 10-15 minuter. Spiralen är lite svårare att göra. För det passade nu en elsax. Ganska liten med bladlängden 35 centimeter. Thujan är inte hög. Det blev ungefär 3 och ett halvt varv. Och det blev väldigt fint.

Lägg märke till ett väldigt vanligt problem som inte alla vet om. Det är husdjur. Thujor drabbas väldigt starkt av dem, speciellt av hundar. Om hunden utför sina behov under thujan så kommer den platsen på thujan bli sjuk och kvistarna kan ofta dö om en vecka. Man kan klippa bort dessa kvistar, men om man inte lägger märke till det så kommer det snart inte finnas något kvar att beskära. Försök att inte låta sådana problem uppstå. Allt annat kan vi hjälpa er med.

Vi står till er tjänst!